2016 m. lapkričio 7 d., pirmadienis

Knygos

"Į Laisvę" fondas buvo išeivijoje įkurtos rezistencinės, patriotinės organizacijos - Lietuvių fronto bičiuliai kultūrinis padalinys.









Lietuvių fronto bičiulių organizacija buvo įkurta 1951 metais JAV.


1953 metais buvo atkurtas ir pradėtas JAV leisti žurnalas 
"Į Laisvę", už kurio leidimą ir platinimą prieš dešimtmetį (t.y. 1943 metais) ne vieną lietuvį naciai patupdė į Štuthofo koncentracijos stovyklą. Gyvi grįžo ne visi.


"Į Laisvę" fondas buvo įkurtas 1960 metais Čikagoje.

"Į Laisvę" žurnale susispietę bičiuliai galvojo apie lietuviškų studijų fondo įsteigimą, kuris remtų mokslinį darbą, istorinės, rezistencinės tematikos knygų leidimą. Taip pat buvo galvojama, kad toks fondas turėtų būti nepolitinis ir nesusijęs nė su viena politine grupe ar organizacija.

1960 liepos 5 dieną Čikagoje, tuometinio JAV LFB centro valdybos pirmininko dr. Petro Kisieliaus namuose buvo priimti galutiniai fondo "Į Laisvę" lietuviškai kultūrai ugdyti steigimo sprendimai.

Atgavus Nepriklausomybę, įkurtas "Į Laisvę" fondo Lietuvos filialas taip pat leido knygas. 


Čia pristatoma knyga - Vytauto Volerto "Angelams vedant, velniams painiojant" išleista 1995 metais. Ji aktuali šiandien bent jau dėl dviejų priežasčių - šioje knygoje matematikas, inžinierius, rašytojas aprašo, koks buvo lietuvio emigranto gyvenimas "tada"   bei pasakoja, kaip jis ir jo bendraamžiai buvo auklėjami mokykloje "tada". Štai kelios citatos iš knygos:


"Visi gimnaziją baigusieji žvalgėmės, kaip ir kur galėtume padėti Lietuvai. Asmeninė nauda mažai rūpėjo. <...>

Atestatų įteikimo iškilmėse, salėje sėdint miesto burmistrui, kitiems visuomenės atstovams ir visai gimnazijos vadovybei, 1939 06 15 man teko prabilti už visus baigusius. Kiek dabar prisimenu, nieko įdomaus nepasakiau (gėda), išskyrus tuo metu įprastus pasižadėjimus aukotis tautai ir valstybei. Taip mus auklėjo, taip galvojome, taip kalbėjome. O ką įvykdėme? <.....>"

Laikai buvo tamsiausių barbarų laikai, kai žmogaus gyvybė neturėjo jokios vertės. Mūsų kartos žmonės drebėjo iš baimės, kovojo, vargo, badavo, paliko daug kapų Sibire ir Lietuvoje, mažai spėjo sukurti pozityvių ženklų".






Lietuvių fronto bičiuliai, 2006 m. Vytautas Volertas - šeštas iš kairės. Greta jo stovi Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas

Vidmantas Vitkauskas teikia dovaną Vytautui Volertui jo 80 metų jubiliejaus proga


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą