2016 m. lapkričio 7 d., pirmadienis

GARLIAVOS JUOZO LUKŠOS GIMNAZIJOS APRŪPINIMO BENDROJO LAVINIMO DALYKŲ VADOVĖLIAIS IR MOKYMO PRIEMONĖMIS TVARKOS APRAŠAS



I. BENDROSIOS NUOSTATOS

1. Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos aprūpinimo bendrojo lavinimo dalykų vadovėliais ir mokymo priemonėmis tvarka (toliau – tvarkos aprašas) parengta vadovaujantis Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2011 m. lapkričio 30 d. įsakymu Nr. V-2310 „Dėl bendrojo ugdymo dalykų vadovėlių ir mokymo priemonių atitikties teisės aktams įvertinimo ir aprūpinimo jais tvarkos aprašo“. Ši tvarka nustato bendrojo lavinimo dalykų vadovėlių, mokymo priemonių ir literatūros užsakymą, įsigijimą, mokinio krepšelio lėšų, skirtų vadovėliams, mokymo priemonėms panaudojimą, gimnazijos vadovo, atsakingų darbuotojų įgaliojimus, vadovėlių, mokymo priemonių apskaitą, saugojimą ir išdavimą, informacijos apie vadovėlius ir mokymo priemones pateikimą.

2. Vadovėliai komplektuojami ir nurašomi vadovaujantis Lietuvos Respublikos ŠMM patvirtintu „ Galiojančių bendrojo lavinimo dalykų vadovėlių duomenų baze.


II. TVARKOS APRAŠE VARTOJAMOS SĄVOKOS


3. Bendrojo lavinimo dalyko vadovėlis – daugkartinio naudojimo spausdintas (arba jo elektroninis, audiovizualinis atitikmuo) mokymo(si) šaltinis konkrečios klasės (klasių, amžiaus grupės, mokymosi pakopos) mokiniams, vadovėlį gali sudaryti kelios jo dalys.

4. Galiojančių vadovėlių DB – visų patvirtinimo žymą turinčių Lietuvoje išleistų vadovėlių ir ekspertų komisijų rekomenduotų naudoti užsienyje išleistų vadovėlių elektroninis sąrašas, paskelbtas ŠAC svetainėje.

5. Kartotinis vadovėlių leidimas – vadovėlis, leidžiamas 2-ą, 3-ią ir kt. kartus nekeičiant ir nepapildant jo turinio.

6. Literatūra – ugdymo procesui reikalinga programinė, informacinė, mokslo populiarioji, vaikų, metodinė literatūra.

7. Mokymo priemonės – ugdymo procese naudojamos vaizdinės, techninės, demonstracinės, laboratorinės priemonės, prietaisai, medžiagos, mokomosios kompiuterinės priemonės.

8. Naujas vadovėlis – pirmą kartą leidžiamas ir pirmą kartą patvirtinimo žymą gavęs vadovėlis.

9. Rekomenduojamų įsigyti specialiųjų mokymo priemonių sąrašas – ekspertų komisijų rekomenduotų įsigyti Lietuvoje ir užsienyje išleistų specialiųjų mokymo priemonių sąrašas.

10. Specialiosios mokymo priemonės – specialiųjų poreikių mokinių ugdymui naudojamos originalios ar pritaikytos mokymo priemonės.

11. Ugdymo procesui reikalinga literatūra – programinė, informacinė, mokslo populiarioji, vaikų, metodinė literatūra.

12. Užsienio kalbos vadovėlis – daugkartinio naudojimo spausdintas (arba jo elektroninis, audiovizualinis atitikmuo) užsienio kalbos mokymosi šaltinis, skirtas konkrečių mokymosi metų mokiniams, vadovėlį gali sudaryti kelios jo dalys.

14. Vadovėlis, pritaikytas specialiųjų poreikių mokiniams – bendrojo lavinimo dalyko vadovėlis (išskyrus vadovėlį specialiųjų poreikių mokiniams), pritaikytas specialiųjų poreikių mokiniams atsižvelgiant į jų specialiuosius ugdymo(si) poreikius, kylančius dėl turimų sutrikimų.

15. Vadovėlių komplektas – mokymo(si) šaltinių komplektas, skirtas konkrečiai klasei (klasėms, amžiaus grupėms, mokymosi pakopoms). Komplektą gali sudaryti šios dalys: vadovėlis, knyga mokytojui, pratybų sąsiuviniai, chrestomatijos, skaitiniai, uždavinynai, žinynai.

16. Mokymo priemonės – priemonės, kuriomis padedama mokiniams siekti ugdymo srities, integruoto kurso, dalyko bendrojoje programoje ar dalyko modulyje numatytų tikslų ir kompetencijų, skatina motyvaciją mokytis, aktyvų ir savarankišką mokymąsi.

III VADOVĖLIŲ IR MOKYMO PRIEMONIŲ POREIKIO NUSTATYMAS

17. Informacija apie vadovėlius ar vadovėlių komplektus teikiama Bendrojo ugdymo dalykų vadovėlių duomenų bazėje, kurioje kaupiama informacija apie įvertintus vadovėlius ar vadovėlių komplektus, adresu: www.sac.smm.lt, www.smm.lt/ugdymas/bendrasis/aprupinimas.htm, leidyklų atsiųstuose komerciniuose pasiūlymuose, leidyklų interneto svetainėse.

18. Gimnazijos buhalterė informuoja bibliotekos vedėją apie gautas mokinio krepšelio lėšas vadovėliams įsigyti. Už mokinio krepšelio lėšas, skirtas vadovėliams ir mokymo priemonėms, galima įsigyti:

18.1. vadovėlių, esančių Bendrojo ugdymo dalykų vadovėlių duomenų bazėje;

18.2. užsienyje išleistų vadovėlių užsienio kalbai mokytis;

18.3. specialiųjų mokymo priemonių;

18.4. vadovėlį papildančių mokymo priemonių (išskyrus pratybų sąsiuvinius);

18.5. ugdymo procesui reikalingos literatūros;

18.6. skaitmeninių mokymo priemonių;

19. Bibliotekos vedėja supažindina mokytojus bei kitus įgaliotus asmenis su leidyklų atsiųstais komerciniais pasiūlymais, informuoja apie mokykloje turimų vadovėlių galiojimo laiką ir turimas lėšas.

20. Mokytojai, o po to – sudaryta speciali mokytojų darbo grupė, remdamasi bibliotekos vedėjos surinkta ir pateikta informacija, svarsto vadovėlių pirkimo prioritetus.

21. Bibliotekos vedėja sudaro užsakomų vadovėlių sąrašą, remdamasi šiais prioritetais:

21.1. pasibaigęs vadovėlių galiojimo laikas;

21.2. būtina išlaikyti tęstinumo principą;

21.3.vadovėliai atitinka Bendrųjų programų reikalavimus

21.4. reikės daugiau vadovėlių, nes padaugėjo mokinių.

22. Apsvarsčiusi bibliotekos vedėjos pateiktą siūlomų pirkti vadovėlių sąrašą, mokytojų komisija (jei mano eant reikalinga – koreguoja) ir patvirtina jį.

23. Mokytojų komisijai pritarus, bibliotekos vedėja teikia sąrašą tvirtinti gimnazijos direktoriui.


IV. VADOVĖLIŲ UŽSAKYMAS IR ĮSIGIJIMAS

24. Vadovėlių užsakymą vykdo bibliotekos vedėja, vadovaudamasi gimnazijos mokytojų komisijos patvirtintu sąrašu ir gimnazijos direktoriaus įsakymu.

25. Vadovėlius gimnazija užsako ir įsigyja savarankiškai, sudarydama sutartis su leidyklomis ir kitais tiekėjais, LR įstatymų nustatyta tvarka (LR Viešųjų pirkimų įstatymu).

26. Vadovėlius tiekėjai pristato į gimnaziją arba Kauno rajono Sporto ir švietimo skyrių.


V. VADOVĖLIŲ PRIĖMIMAS, APSKAITA IR IŠDAVIMAS


27. Vadovėliai gimnazijos bibliotekoje priimami pagal sąskaitą-faktūrą.

28.. Gimnazija turi teisę per 10 dienų nuo vadovėlių gavimo dienos grąžinti tiekėjui prastos prekinės išvaizdos vadovėlių egzempliorius, o tiekėjas per 10 dienų nuo tokių egzempliorių grąžinimo dienos privalo pateikti tiek pat kokybiškų egzempliorių arba sumokėti jų vertę.

29. Visi gauti vadovėliai antspauduojami gimnazijos bibliotekos antspaudu antraštiniame lape.

30. Bibliotekoje vykdoma individuali ir visuminė vadovėlių apskaita.

31. Vadovėlių visuminės apskaitos knygoje fiksuojamas fondo judėjimas: gavimas, nurašymas bei bendras vadovėlių kiekis.

32. Individuali vadovėlių apskaita vykdoma „Vadovėlių fondo apskaitos kortelėse“. Vieno pavadinimo vadovėliui pildoma viena kortelė. Joje nurodoma nuo kurių metų tinka vadovėlis, jo leidybiniai duomenys (autorius, pavadinimas, klasė), data, įrašo visuminės apskaitos knygoje numeris, leidimo metai, gautų vadovėlių kiekis ir vieno egzemplioriaus kaina, nurašytų ir turimų vadovėlių kiekis. Kortelių visuma sudaro kartoteką ir išdėstoma pagal klases.

33. Vadovėliai saugomi atskiroje patalpoje su lentynomis.

34. Vadovėliai mokslo metų pradžioje išduodami kiekvienam mokiniui. Tam naudojami vadovėlių išdavimo mokiniams sąrašai (1 priedas).

35. Pasibaigus mokslo metams, vadovėliai surenkami ir grąžinami į vadovėlių saugojimo patalpą. Sutarus su dalyko mokytoju, vadovėliai gali būti paliekami mokiniams iki kitų mokslo metų pradžios.

36. Už vadovėlius, išduotus visiems mokslo metams, atsako juos paėmęs mokinys.

37. Mokiniai, negrąžinę vadovėlių iki naujųjų mokslo metų pradžios ir nesusitarę su dalyko mokytoju dėl jų laikymo ilgiau, negali gauti naujų vadovėlių.

38. Už pamestą ar sugadintą vadovėlį mokinys ar jo tėvai (globėjai) atsiskaito su gimnazija, nupirkdami tokį patį (arba kitą reikalingą, ne mažesnės vertės) vadovėlį.

39. Netinkamus naudoti, prarastus ar nepataisomai sugadintus vadovėlius, kurių sąrašą pateikia bibliotekos vedėja, aktu nurašo gimazijos direktoriaus įsakymu patvirtinta komisija.


VI. VADOVĖLIŲ PERSKIRSTYMAS, MOKINIUI PEREINANT IŠ VIENOS MOKYKLOS Į KITĄ

40. Išvykdamas iš gimnazijos, mokinys privalo atsiskaityti su biblioteka ir grąžinti vadovėlius bibliotekininkos vedėjai.

41. Raštinės darbuotoja gali atiduoti dokumentus išeinančiam mokiniui tik jei gavo bibliotekos patvirtinimą, jog mokinys atsiskaitė su biblioteka.

42. Mokiniui, išvykstančiam į kitą mokyklą, vadovėliai neperduodami.

43. Laikinai nenaudojamus vadovėlius gimnazija skolina kitoms mokykloms vieneriems mokslo metams arba perduoda neribotam laikui nurašytus, bet kitai mokyklai reikalingus vadovėlius.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą