2019 m. gegužės 10 d., penktadienis

1929 metų gegužės 10 dieną

gimė kunigas Juozas Zdebskis - jaunimo ir vargstančiųjų bičiulis, pogrindžio spaudos bendradarbis, kalintas kalėjime už vaikų katekizaciją. 


Sovietų valdžiai jis buvo itin neparankus - KGB jam sugalvojo ir atitinkamą, kaip dabar sako, niką - Akiplėša, mat Juozas Zdebskis buvo vienas aktyviausių kunigų, kurie neapsiribojo tarnyste tik tarp  bažnyčios sienų: jis lankė šeimas, organizavo jaunimo susitikimus, rekolekcijas, nuolat dalyvaudavo viešuosiuose renginiuose. 
Buvo teisuolis, ugdantis asmenybes........Nedaug  yra dar baisesnių totalitarinės valdžios priešų  nei tie, kurie moko ir išmoko kitus mąstyti.
Todėl ir žuvo šis kunigas labai neaiškiomis aplinkybėmis.

Kunigas J. Zdebskis susijęs ir su Garliava: kai iš kunigo KGB pareigūnai atėmė vairuotojo teises, jį vežiojo garliaviškių Kelpšų šeimos sūnus; be to, Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronika buvo rašoma bei spausdinama taip pat ir Garliavoje, o kunigas J. Zdebskis buvo vienas aktyviausių šio leidinio talkininkų.

Gimnazijos bibliotekoje turime keletą leidinių, kuriuose rašoma apie kunigą Juozą Zdebskį. Kviečiu pasidomėti šia ypatinga asmenybe.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą