2017 m. lapkričio 16 d., ketvirtadienis

Minint 1946 metų lapkričio 18 dieną

     Tą dieną Vilniuje, LSSR MGB  vidaus kalėjime buvo nužudyti vyskupas Vincentas Borisevičius ir klebonas Pranas Gustaitis. Atlikus teismo medicinos ekspertizę nustatyta, kad vyskupas nušautas, o klebonas užmuštas kažkokiu daiktu ar įrankiu daužant galvą.
      Šių dviejų žmonių palaikai buvo vieni iš nedaugelio, kuriuos pavyko identifikuoti 1994-1997 metais vykusių kasinėjimų Tuskulėnų dvaro teritorijoje metu. 


       Už ką okupacinė valdžia nužudė šiuodu  dvasininkus, o jų kūnus kartu su kriminalinių nusikaltėlių kūnais sumetė į duobes Tuskulėnų dvaro teritorijoje? 

       Oficialiai "tikrosios kaltės" buvo nutylimos. Iš tiesų vyskupas atsisakė bendradarbiauti su okupacine valdžia, įdavinėti ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo dalyvius, prisipažino perdavęs partizanams 20 kg lašinių, ir kad Viešvienų klebono P. Gustaičio paprašė priimti ir įdarbinti ilgametį savo bičiulį, buvusį Plungės burminstrą E. Misevičių, ir kad namuose laikė dvi antisovietinio turinio knygas" Liudo Dovydėno "Kelionės po Sovietų Sąjungą įspūdžiai ir Jono Petruičio "Kaip jie mus sušaudė".

Kitus kaltinimus vyskupas atmetė ir paskutiniojo žodžio atsisakė.

       Apie šių dvasininkų ir daugybės kitų Lietuvą mylėjusių ir jai tarnavusių žmonių žiaurų likimą galite paskaityti šioje knygoje, kurią turime gimnazijos bibliotekoje. 








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą